JÓKAI ANNA EMLÉKTURNÉ a végéhez közeleg

Vissza a hírekhez

Jókai Anna Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író és költőnő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, akit 2015-ben a Forbes az egyik legbefolyásosabb nőnek választotta a magyar kultúrában.

Anna már gyermekként érdeklődött az írás iránt, ennek ellenére csak a harmincas éveiben kezdte meg aktív írói pályáját. Műveiben – ahogy életében is – megmaradt tanárnak. Írásai középpontjába gyakran a kereszténység értékei, a szeretet léte és képviselete világunkban, az emberi közönnyel való harc, illetve a spiritualitás állt. Páratlan lelkesedéssel és energiával vetette munkába magát, és szinte minden előadásra – a távolságtól függetlenül – eljött azért, hogy személyesen is kapcsolatba kerüljön közönségével az előadást megelőző író-olvasói találkozókon. Igazi szellemi vezetőhöz méltóan nem szűkölködött tanácsokat adni a társulat ügyes-bajos dolgaiban. Erején felül támogatta mind a színészek, mind a darabhoz kapcsolódó munkatársak munkáját szavakkal és tettekkel egyaránt.

Jókai Anna 2017 Pünkősd Napján eltávozott közülünk, hatalmas űrt hagyva hazánk szellemi és lelki életében. Tiszteletére és emlékére szerveztünk egy országos és határon túli emlékturnét a Fejünk felől a tetőt című előadással, melynek 15 állomásain itthon és a határon túli magyar közösségek óriási lelkesedéssel és támogatással fogadták az előadás-sorozatot. Az írónő ezt a művét saját életéből merítve alkotta meg, így még sokkal közelebb érezhettük magunkat hozzá.

A turné két figyelemre méltó előadása a Soproni Petőfi Színházban és a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban zajlottak március 29-én és 30-án, ezzel tisztelegve Anna alkotói nagysága, élete és munkássága előtt.