SEJ, SZELLŐK NYOMÁBAN 

Vissza a hírekhez

ÉLETBEN MARADTAK

Török Tamás moziszínházat rendez

Török egyik sikerdarabja az 1956-os forradalom 60. évfordulójára színre vitt Sej, szellők… című zenés történelmi játék, amelyet a napokban online is megtekinthettünk az IVANCSICS ILONA és SZÍNTÁRSAI jóvoltából. A kaposvári rendezőtől megtudtuk: hamarosan, s vélhetően a somogyi megyeszékhelyen láthatjuk majd először a folytatást. A darabban szereplő, 16 gyerekes andocsi cigányasszony történetéből Életben maradtak címmel írt drámát. Az online próbákat követően már a valóságban is megkezdődött a rendezés.

Az író-rendező egy húsz évvel ezelőtti beszélgetésünkkor azt nyilatkozta: „Meg kell találni önmagunkat, s aztán kapcsolatokat kell teremteni másokkal, miközben nem bújunk álarc mögé, és nem titkoljuk az érzelmeinket. Szóba kell állni elesett emberekkel is, nemcsak a sikeresekkel, és semmilyen szituáció mellett nem mehetünk el közönyösen.” Aki ismeri Török Tamást, az tudja róla, most is ezt vallja. Nem olyan művész, aki az aktuális politikai széljárásnak megfelelően váltogatja véleményét. Az elesettek felkarolása, élettörténetük megírása volt a legfőbb motivációs tényező a jó pár éve fiókban lapuló dráma kapcsán is, amely egy sikeres pályázatnak köszönhetően az ősz folyamán saját rendezésében elevenedhet meg. Szipkának, a nágocsi kastélyban működő iskolába az írás-olvasás megtanításának szándékával, túlkorosan beültetett, egykori andocsi cigányasszonynak a sorsát mutatja be a szerző. Az ötvenes évek groteszk világát megidéző, valóságos figurákból gyúrt, Sej, szellők… című előadásban megismert, s egyik társa által elkövetett diákcsíny miatt – vörös csillagokból rajzolt horogkeresztet Szipka füzetébe – Recskre internált, tudatlan özvegyasszony az új darabban visszatér közénk. A környék ismert alakja volt ez a jóságos nő, aki kissé panteista természetfelfogással élte a mát, és folyamatosan erdei gyümölcsökkel látta el iskolástársait.

Az új darabban öt évvel a forradalom után találkozik egy gimnáziumi tanárnővel, akivel egy köztéri padon ülve mesélik el életüket, miközben a háttérben az emlékeikben élő, 56-os események peregnek filmszerűen. A különleges, négyszereplős moziszínházi darabban kibontakozó história valós súlyát, soha be nem varasodó sebeit számos magyar család őrzi; jóllehet, a mai fiatalok vajmi keveset tudnak e szörnyű időszak lélekölő, álságos, félelemmel teli gyakorlatáról, az idegen eszmék motiválta agymosás és az egyéni érvényesülés sajátos módjairól, az internáló táborok mindennapjairól, a koncepciós perek máig ható mételyéről. Egy-egy előadás pedig, mint amilyen a Sej szellők…, groteszk jelenetfüzérével közelebb hozza a még sok szempontból feldolgozandó kort – amikor még a falusi kisiskolák is ünnepi műsorral készültek Rákosi elvtárs 60. születésnapjára –, megérlelve a véleményt: soha többé ilyen világot…

A szerző túl sokat nem árult el új rendezéséről, legyen az meglepetés a nézőnek, ám annyit igen, hogy a drámát az IVANCSICS ILONA és SZÍNTÁRSAI mutatják be. Szipkát Nemcsók Nóra, Klári tanárnőt Kéner Gabriella játssza, a civil ruhás rendőr szerepében Király Adrián tűnik fel, a fiatal srácot Hajnal János alakítja majd. A háttérvetítés pedig Kasvinszki Attila filmrendező munkája.

Mint megtudtuk: az Életben maradtak előzményét jelentő előadás szövegkönyve a rendező pedagógusszüleinek elmondása alapján íródott. Így aztán az országos turné utolsó állomása Nágocs volt, a Zichy-kastély, amelyben ma is egy művészetpártoló Zichy-leszármazott él feleségével. A darabot olyanok is megtekintették, akik kisdiákként részesei voltak az 50-es évek életidegen történéseinek, s akik könnyek között ismertek rá saját iskolai éveikre. Az igazgatónőt alakító Farkasházi Réka éppen ekkor szült, így a nágocsi előadáson Török Tamás leánya, Anna helyettesítette. Játéka láttán – hiszen nagyanyja bőrébe bújt az unoka –, maga a rendező is megrendült.

Az Acélmagnóliákkal kezdődött…

Török Tamás elárulta: jó pár éve, az Acélmagnóliákkal kezdődött kapcsolata a nagybajomi gyökereire oly büszke Ivancsics Ilona színházával. Egyik ismerőse ajánlotta a Szentjakabi nyári esték programsorába e habkönnyű darabot, s ezt követően termékeny együttműködés vette kezdetét. A kaposvári rendező többek között színre állította Hubay Miklós Elnémulás című drámáját is, melyben Ivancsics Ilona különleges mélységű alakítást nyújtott. Az életben maradtak című produkció premierje – ha a koronavírus engedi – a tervek szerint októberben lesz Kaposváron.

Lőrincz Sándor