Székely Nemzeti Tanács

Vissza a hírekhez

A nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított aláírásgyűjtés a véghajrához érkezett. Sajnos a koronavírus-járvány miatt leállt a papíralapú aláírásgyűjtés, ezért különös jelentőséget kap az interneten való támogatás. Ha nem lesz meg az egymillió aláírás, Brüsszel hosszú időre eltemetheti a székelykérdést.

A kezdeményezésről, melyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is támogat bővebb információ itt olvasható: https://nemzetiregiok.eu

Online aláírás itt: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

Az online aláírás 2020. május 7-én éjfélkor zárul le.

Összetartozunk. Erről szóltunk az "Elnémulás" és a "Sej, Szellők..." előadásainkban. Ezért dolgozik minden magyar színházi társulat saját előadásaival is.

Hálás Köszönettel,

Ivancsics Ilona és Sebők Péter társulatvezetők
________________________________________________

Kedves Ivancsics Ilona és Sebők Péter!

Nagyon örülök a kapcsolatnak, mint Kaposvárról elszármazott. Különösen köszönöm az "Elnémulás"-t. A trianoni diktátum 100. évében, rendkívül megrázó történet volt számomra. Apai családom is érintett volt ebben a tragédiában. Csonka magyar édesanyám szerint ilyen gyalázatot nem követtek el a világon egyetlen néppel sem. Élete utolsó napjaiban is Mécs László versét olvasgattuk: Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld!

Sok címre elküldtem a felvételt. Hasonló gondolkodású barátaim nagyon megköszönték, akik nem láthatták élőben, többen viszont bérlettel rendelkezve ott voltak a színházban.

Sajnálom, hogy a "Sej, Szellők..." nem jutott el hozzám, mert az előző fiókom betelt, és a honlapon nem tudtam megnyitni. Abban az időszakban voltam kisgyerek, akkor kezdtem iskolába járni. Szüleim elbeszéléséből tudom, hogy míg mi templomban voltunk, mellette a főtéren Rákosit éltető naggyülés volt, aminek eredményeként a gyerekkocsiban hazáig én is őt éltettem. Nagymamám hamar leszoktatott róla mesékkel, versekkel.

Sokszor gondolok rá, hogyan tud fennmaradni a színház közönség, bevétel nélkül, hogyan lehet készülni újabb bemutatóra a járvány miatti korlátozások miatt. Sajnálom, hogy nem jutottam el se Szentendrére, se Pomázra az előadásokra.

Kedves Ilona és Péter, nagyon köszönöm, hogy ugyanúgy a szívükön viselik elszakított testvéreink sorsát, mint én is. Ahogy lehetett, tagja lettem az országos Trianon Társaságnak. A Magyarok Világszövetségével gyűjtöttük az aláírásokat határon túli magyarjaink visszahonosításáért, melynek eredménye óriási csalódás volt számomra 2004-ben. Később a 12. kerületi Hegyvidéken alakítottuk meg társaságunkat, hogy az évtizedekig elhallgatott történelmünket minél szélesebb körben ismertethessük előadásokkal, megemlékezésekkel. Ennek során sok értékes magyar művészt, történészt, írót, költőt ismerhettem meg személyesen.

A mostani aláírásgyűjtést kezdettől fogva - különösen az utóbbi hetekben - terjesztem a levelezőlistámra, ami több száz címet tartalmaz határon innen és túl. Az eredménye nem rajtunk múlik. A mai napon 600.000 körül áll, isteni csoda lenne, ha 7-én éjfélig összegyűlne az egymillió aláírás. Belesajdul a szívem, lelkem, ha székely barátaim csalódott, könnyes szemére gondolok, ha nem sikerül.

Sok szeretettel kívánok jó egészséget, sok erőt, kitartást és mielőbbi megszabadulást ettől a váratlan helyzettől.

Láng Péterné, Andrea