Fráter Zoltán

Édes Rózám - Déryné szerelmes élete

Reformkori Kuriózum

színpadi játék egy vagy két részben

A Reformkor és a magyar színházművészet egyik legemlékezetesebb eseménye a Pesti Magyar Színház 1837-es megnyitása volt. A "nemzeti" jelzőt az új színház igaz még nem viselte a nevében, de viselte - működése első percétől kezdve – rendeltetésében olyan színészekkel mint, Laborfalvi Róza, Egressy Béni, Megyeri, Szilágyi, Szigligeti és Déryné...

Mit tehetett egy alig 20 éves lány 1813-ban, ha kitartó udvarlás után megkérik a kezét? Igent mond egy gyorsan brutálissá vált házasságra, amiből egyetlen menekvése az ébredező Magyar Színház. Széppataki Róza volt Ő, a vad Déry fiatal felesége, a 19. század legismertebb magyar színésznője, akinek szerelmi élete épp oly híresé lett, mint színpadi játéka. Ezt az életművet, ezt a különleges pályafutást vette alapul Fráter Zoltán a darab megírásához. Modern megszemélyesítője pedig Csomor Csilla, aki Déryné sorsát, életét és pályáját sok ponton magáénak érezte.

Sok minden kisülhet abból, ha két színésznő találkozik a színpadon. Még érdekesebb a dolog, ha a művészek a Jászság szülöttei és az egyik már rég nincs köztünk, a másik pedig új oldalát mutatja egy két felvonásos monodráma eljátszásával.

Nyelvünk és színházunk felemelő és csodás története - a két művésznő életét követve - egy hátborzongatóan izgalmas előadásban.

Szereplők

Csomor Csilla
Előadja
Színpadra írta
Fráter Zoltán