ÚJRA ITTHON !

INDUL a SZÍNHÁZ

Újra Itthon Szentendrén, amely 35 éve az otthonunk. Itt élünk és dolgozunk. Hároméves, viszontagságos vándorlás után, 2020 elején társulatunk újra otthonra lelt saját városunkban. A helyszín a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – röviden a Skanzen.

Az intézmény vezetésévél azonnal megtaláltuk a szinergiát, amely elősegíti a következő évek együttműködését egy olyan multifunkcionális színházi tér kialakítására, amely kellően szolgálja az intézmény és a társulat misszióját, valamint a Dunakanyar és az idelátogató országos és határontúli vendégek igényét. A párosítás időszerűségét erősíti az is, hogy társulatunk egy nemzeti neo-klasszikus alkotóműhely, míg a Skanzen maga a nemzet tudományos kutatóműhelye, ahol minden épületnek, és minden tárgynak jelentősége van.

Kiemelkedően fontos kulturális szerepet töltünk be a kistérségben, mind a felnőtt, mind az ifjúsági és gyermek közönség életében, mint az egyetlen, egész évben működő, minőségi produkciókat bemutató színtársulat.

Ehhez a munkához minőségi színház tér szükséges, amelynek alapjait megteremtettük a Skanzen területén belül, a Vigadó épületében, a tavalyi költségvetésből.

A Vigadó története egyedi. Még az első világháború előtt épült, az akkori pesti Angol Parkban, amely később a Vidámpark nevet kapta. Kezdettől multifunkcionális szerepet töltött be, ami otthont adott báloknak, koncerteknek, esküvőknek és színházi előadásoknak is. A Rákosi-korszak hányattatott éveit követően a kádári években lett belőle a legendás „Dodzsem Csarnok”. A Vidámpark felújítása előtt kérdésessé vált jövőjét – mivel egy műemléképület – a Skanzen biztosította: téglánként és eredeti szerkezettel, darabokban került Szentendrére, ahol úgy épült újjá, mint a Néprajzi Múzeum többi épülete: kézimunkával gondosan.

Az épület maga multifunkcionális, amelybe 2020 nyarán terveztünk és létrehoztunk egy mobilis színházi teret, és amely három fázisban kerül megvalósításra, úgy, hogy az már az első fázis befejezésével is használható 200 férőhelyes kamaraszínházi környezetet biztosított az új évadra.

A bemutatkozó videó: https://youtu.be/OKyADBt46Pw

Tavaly a sors közbeszólt kétszer is, de mi bízunk abban, hogy hamarosan folytatódhatnak az előadások.